Cykeljacka

För alla oss som cyklar regelbundet – ur mer än ett rent pendlingsperspektiv – är bra cykelkläder ett definitivt måste. I år har situationen dock sett väldigt annorlunda ut. Vädret är kaosartat och kylan liknar mer temperaturerna i mars än något som ska vara svensk högsommar. Därför är det lämpligt att hitta en cykeljacka, om du inte redan har gjort det.

Att köpa en cykeljacka handlar för erfarna cyklister om väldigt mycket mer än bara rätt färger och rätt storlek. En cykeljacka ska också ha egenskaper som står emot såväl vind som regn. Dessutom är passformen av extremt stor vikt. Varje del av en cykeljacka som sticker ut från kroppen ökar luftmotståndet. Det kan tyckas vara en smula extremt att bry sig om det lilla luftmotståndet, och sett till någon enstaka kilometers cykling är det naturligtvis en mindre detalj, men när sträckorna plötsligt rör sig uppe på tresiffriga kilometertal och hastigheterna är höga, då kan skillnaden istället röra sig om minuter.

Ett krav som många cyklister har på en cykeljacka är också de klassiska ryggfickorna som alla cykeltröjor och cykeljackor har. En cykeljacka utan ryggfickor är lite som en bil utan bagageutrymme. Det går att köra ändå, men det finns ingenstans att placera reservdelar och mat som behöver vara med på resan. En optimal cykeljacka har åtminstone tre ryggfickor, och helst ytterligare en som går att stänga med hjälp av antingen dragkedja eller lösning med kardborreband.

Sammanfattningsvis, det finns många tillverkare som har specialiserat sig på cykelkläder, men de med riktigt stor erfarenhet ser till att ha åtminstone en cykeljacka i sortimentet som är fukt- och vindavvisande, i tight passform och med ryggfickor för förvaring av proviant. Dessutom kanske det viktigaste av allt för en cykeljacka – att den kan andas bra. Ingenting är nämligen så utmattande som en jacka som kapslar in svett och värme från kroppen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *